Tanker om en bachelor

Jeg er midt i bachelorskrivingen, og tenkte jeg skulle dele noen tanker rundt den med dere. Av og til føler jeg en gigantisk bølge komme mot meg, en bølge jeg ikke kan komme meg unna. Jeg blir overveldet av alt jeg må gjøre, og hvor stor oppgaven er. Jeg føler litt sånn som dette:

«When you realise how close bachelorinnlevering er»


Kilde

Dette er noe jeg ofte har følt i forbindelse med eksamener de siste to/tre åra. Jeg vil prestere, jeg vil ikke ta den igjen, jeg vil klare å få en bra karakter, det er nå det gjelder. Og nå er de samme tankene her, i forbindelse med bacheloren. Men det er noen ting som hjelper. Det er noen ting som kan roe ned nervene, og gjøre at bølgen ikke treffer så hardt. Her har jeg samlet en liten oversikt over hva som kan hjelpe når jeg får disse «shit, I’m lost»-tankene. Jeg er ingen ekspert (hah, jeg, ekspert på stressmestring?), og kan ikke si at disse hjelper for alle. Men de hjelper meg. De kan heller fungere som tips til hva en kan gjøre for å roe seg ned. Det gjelder egentlig å finne ut hva som fungerer for seg sjøl, når en føler en overveldende bølge av stress.

Fokuser på det du har gjort, ikke det du ikke har gjort

Dette er jeg altfor dårlig på. Gah. Det er derfor disse «shit, I’m lost»-tankene kommer. «Jeg har så mye igjen, det er så mye jeg må gjøre!» Men tenk heller på det du har gjort, i stedet for det du ikke har gjort. Du har fortsatt tid, og du skal klare det!

Jobb når du jobber best

En ting jeg merker, er at jeg blir superstressa når jeg ser hundretusen snapper av at folk har begynt å skrive for dagen, når jeg nettopp har stått opp. Ikke. Stress. Med. Det! Noen jobber bra om morgenen, noen jobber bra om kvelden, og noen jobber bra om natten. Ikke bry deg om dem! Du kan skrive like mye og bra som dem seinere på dagen, og da jobber jo (mest sannsynlig) ikke de!

Det du er usikker på, limer du inn i et annet dokument

Ta vekk det du er usikker på, og lim det inn i et annet dokument (det kan hende du trenger det igjen seinere, og da slipper du å skrive det helt på nytt). Da blir det mer oversiktlig og fint. Dette kan hjelpe når du er usikker på om det du har skrevet er relevant, eller om du rett og slett føler du ikke har noe struktur på det du har skrevet what so ever. Altfor ofte føler jeg at strukturen er for dårlig, og jeg bare «ÆH, dette er bare et eneste STORT KAOS, hjelp». Men det hjelper å rydde i dokumentet.

Ta pauser

Husk å ta pauser av og til, der du kobler helt ut. Gå gjerne en tur ut for å få litt frisk luft. Trekk pusten dypt inn og ut, og kjenn luktene i naturen. Hør på alle fuglende som kvitrer, eller på egen musikk om du heller vil det (enten det er calming musikk, musikk som gir deg power eller whatever floats your boat). Da klarner du hodet, og får energi til en ny runde med lesing og skriving.

Snakk med folk

Er du urolig, snakk med folk. Venner, roomies, kjæreste, familie. Få ut frustrasjonen. Snakk gjerne med noen som er i samme situasjon som deg, eller som nettopp har vært det. Det hjelper å vite at noen er/har vært i samme båt. Få en liten pep talk. Om du ikke vil snakke om bacheloren, er det helt greit det også. Snakk om det som gjør deg glad. Få tankene over på noe annet. Det gir et lite avbrekk, og du slapper mer av.

Og husk!

Har du en lite effektiv dag, med litt for mye prokrastinering? Ikke stress, uansett hvor kort tid du har igjen. For det kommer en dag i morra. Og ikke glem – det kommer et liv etter bacheloren! Tenk, dette er bare en liten del av livet ditt, og det varer ikke evig. Og om du for all del ikke skulle klare denne bacheloren, så kommer det en sjanse til. Det er ikke verdens undergang.

9 Comments

 • Milla

  7. mai 2017 at 10:20 Svar

  Mange fine tips her. Ikje bare når det gjelde bachelorutdanning men livet generelt. Ta pauser!!!

  // Tusen takk, eg blir så glad når eg får så fine kommentarer.

  • Renate

   7. mai 2017 at 23:05 Svar

   Mhm! Flere ting man kan gjøre ellers også, utenom bachelorskriving og eksamenslesing (ihvertfall for meg) 🙂 Pauser er veldig viktig!

 • Kristine

  8. mai 2017 at 09:13 Svar

  Så gode tips, Renate! Dette klarer du! 🙂

  • Renate

   8. mai 2017 at 09:58 Svar

   Tusen takk! Krysser fingrene for det 🙂

 • Ragnhild

  8. mai 2017 at 22:59 Svar

  Kjempefint skrevet og fin motivasjon til de som sitter og skriver bachelor eller master nå 🙂

  Det er alltid noen som er i samme båt eller sliter mer. Noen brøler høyere enn andre om oppgaven sin, men det betyr ikke at de ligger bedre an. Noen ganger er det greit å la være å høre om hvor langt andre har kommet med skrivingen, og virkelig fokusere på seg selv.

 • Ragnhild

  8. mai 2017 at 22:59 Svar

  Og selvfølgelig: Masse lykke til i siste innspurt!!

  • Renate

   8. mai 2017 at 23:28 Svar

   Åå, tusen takk for fine kommentarer!! <3 Det å ikke bry seg om hvor langt alle andre har kommet må jeg virkelig bli flinkere på. Takk for tips <3

 • Milla

  9. mai 2017 at 19:43 Svar

  // Tusen takk Renate <3 <3 <3 Eg blir så glad når du kommentere hos meg 😀 KLEM

  • Renate

   10. mai 2017 at 00:51 Svar

   <3 <3 <3

Post a Comment